/ /

Zumbara- Alternatif Ekonomi

3 Mayıs 2013

Duygu Nas

Alternatif Ekonomi Projelerinin dünyada hızla yayıldığı dönemde temeli Armağan ekonomisine dayanan ZUMBARA 12.000 kişiyle  dünyanın en büyük zaman bankası haline geldi.

 

İngiltere, A.B.D, İsrail, İspanya, Portekiz, İtalya, Curacao, Slovakya, Güney Kore, Çin,  Japonya,  Avusturalya gibi 33 ülkede uygulanmakta olan zaman bankası kavramını internet platformuna oturtarak çok kısa bir süre içinde hızla yayılmasını sağlayan Zumbara kurucusu Ayşegül Güzel ile sohbet ediyoruz.

 

Zumbara para yerine zamanın kullanıldığı sosyal paylaşım ağı, bir sosyal değişim haraketi. Servis ver – zaman kazan – servis al – zaman öde şeklinde işleyen bir sistemi var. Elbette bunun arkasında paylaşımlar, kurulan arkadaşlıklar, köklenen bir topluluk var.

 

Artık kurucular çekilse dahil zumbara kendisi yüreyebilecek bir proje halini aldı diyor Ayşegül heyecanla devam ediyor.

 

Zaman bankaları armağan ekonomisi kavramına dayanıyor. Biz  şu anki algı ile paradan önce takas vardı diye düşünüyoruz… Ama paradan önce takas yoktu aslında. Paradan önce armağan ekonomisi vardı. Yani insanları verdikçe zenginleştiren, bir beklenti olmadan herkesin hediyesini ortaya koyduğu bir sistem vardı.

 

 

80’lerden beri Amerika’da uygulananan bir kavram zaman bankası. Zumbara’yı dünyada ilk yapan nedir?

Organizsyonunu internet üzerinden yapması. Böylece çok daha büyük bir ağdan söz etmiş oluyoruz. Tüm Türkiye de neler oluyor kimler hangi servisleri veriyor görebiliyoruz. Site İngiltere ve Almanya’da kullanılmak isteniyor, ancak henüz böyle bir açılımımız yok. 2010 ekim de ilk versiyonla deneme olarak açılan site  6 aydır aktif versiyonu kullanıyormuş. Bu haline ulaşması için 3 kere değiştilmiş. Ciddi bir altyapısı olan sitenin arkasında gönüllüler yer almakta. Ayşegül İspanya’da innovasyon danışmanlığı yaparken, Zumbara’nın diğer kurucusu  Meltem’de İrlanda’da Google  için çalışıyormuş. İkisi de interneti yakından takibi, neler olacağına dair incelemeleri bulunduklar ülkelerde kullandıkları zamana bankası kavramını internet üzerinden organize etme fikrini hayata geçirmelerini sağlamış. Web 2.0 olarak örneği pek yok.

 

Peki böyle bir projeyi Türkiye’de hayata geçirmek yürütmek zor olmadı mı ? 

Hayır tam tersine. Çok gelişmemiş ülkelerde armağan ekonomisi hala tam olarak ortadan kalkmış değil… İlk başladığımızda Türkiye’de kimse birbirine güvenmediğinden burada oturtulamayacak bir sistem denildi, fakat Zumbara şu anda dünyadaki en büyük zaman bankası örneği. Bu kadar kısa bir zaman içinde böyle bir gelişme. Elbette biz gidip tanıtımlar yapıyoruz sadece  İstanbul değil elimizden geldiğince her yerde. Geçen sene Siirt’te GAPGenç’e katıldık, Nisan ayında İzmir- Denizli- Antalya’ya ziyarete gideceğiz. Ancak topluluk bulunduğu ilden birilerinizin kendi isteğiyle doğal olarak gerçekleşmeli. Üstten alta gelen bir sistem değil ‘Zumbara’. Biz geldik burada Zumbara’yı kuracağız demiyoruz. Örneğin Yüksekova haberde yer almışız.

 

Üniversiteler ve şirketler kendi zumbaralarını oluşturmaya başladılar. İTÜ, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi, Pamukkale Üniversitesi aktif gönüllülerin olduğu yerler.

 

Bir çok ile yayılan Zumbara’da en fazla servis değişimi İstanbul’ da yapılmakta. Son olarak 11-15 Ekim arasında Giftival adında bir festival yapacaklarını yaklaşık 40 vizyoner konuk ağırlayacaklarından bahsediyor Ayşegül.

 

Bir hayale atılmış somut bir adım ZUMBARA, bir topluluk olma deneyi…

 


Yorumlar(0)