/ /

Beyazgül Dans Gösteri

2 Aralık 2013

Uğur SALAMCI

Osmanlı Hareminden Hollanda Sarayına savrulan bir cariyenin olağanüstü gerçek aşk hikayesi…

Beyazgül teatral dans gösterisi mistik Osmanlı saray dansları ve egzotik oryantal danslarını modern dans ile harmanlayarak 17. yüzyılda yaşanmış gerçek bir aşk hikayesini anlatırken aynı zamanda dönemin günlük saray yaşamından sahneler sunuyor.

Efsane Beyazgül’ün aşk hikayesi Lale Devri zamanında Pera’da yaşanmış bir İstanbul aşk masalıdır.

O dönemde istanbul’a atanan Hollanda Elçisi Cornelis Calkoen aylar süren bir bekleyişten sonra Sultan III. Ahmed tarafından kabul edildi ve kısa zamanda onun kalbini kazanmayı bildi. Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa ile iyi ilişkileri hep canlı tuttu, kendine geniş bir ağ kurdu, ülkesinin yararına anlaşmalar yaptı. Pera’daki Hollanda Sarayı’nda yaşadı, 40 kişinin hizmet ettiği bu binada zengin davetler verdi, seçkin konuklarını gereğince ağırladı.

Elçinin hayatının dönüm noktası bir zamanlar Topkapı Sarayı’nda cariye olan ve sonradan azad edildiği söylenen Beyazgül ismindeki İstanbullu kadınla tanışması oldu. Onunla Hollanda sarayında büyük aşk yaşadığı söyleniyordu; ancak bu konudaki bilgiler hep sisliydi. Beyazgül kimdi? Nasıl görüşüyorlardı? Bunlar bilinmiyor. Hep gizli tutulması gereken bir aşktı bu… Konumları birbirine uygun değildi daha ötesi için, tam anlamıyla ayrı dünyaların insanlarıydılar; cariye ile elçi… Ama bu aşkın varlığının ta günümüze taşınmış olması için hakkında epeyce konuşulmuş olması gerekiyor. Duyulan, ama üzerinde açık açık söyleşilmeyen bir ilişki… Ve ateşli bir ilişki olduğu kuşkusuz!

Günümüzde Hollanda Konsolosluğu olarak kullanılan Pera’daki Hollanda Sarayı’nda bulunan Beyazgül heykeli, bugün bile her Sevgiler Günü’nde önüne çiçek bırakılan bir nokta olduğu kadar yapıldığı günden itibaren sarayda yaşayanlara tuhaf duygular yaşatan bir unsur olmuş. Sarayda geceleri hışırtılar duyulur olmuş, sanki beyaz ipeklere bürünmüş bir kadın tüy gibi hafif adımlarla odalarda, bahçede gezinirmiş gibi… Bazı eski konsoloslarda buna şahitlik ederlerken, onlardan birisi gece yarısı yatağının yanında Beyazgül’ün ruhunu gördüğünü iddia etmiştir.

1. Perde
Beyazgül’ün Ruhu
Köle pazarından Topkapı sarayına
Topkapı sarayı’na giriş ve köle kızların isimlerinin değiştirilmesi
İki Çerkez cariye Nazik Eda ve Beyazgül’ün dansı
Haremde cariyelerin eğitimi
Enderun’da erkeklerin eğitimi
Kızların körebe oyunu ve Beyazgül’ün elçi ile karşılaşması
Haremlik’de kadınların eğlencesi, Nazik Eda’nın gözde olarak seçilmesi
Selamlık’da erkeklerin eğlencesi
Cariyelerin hamam sefası
Nazik Eda Has Oda’da

2. Perde
Nazik Eda’nın doğum sahnesi
Lale Devri Eğlenceleri
Beyazgül’ün azad edilmesi
Patrona Halil isyanı
Beyazgül’ün saraydan ayrılışı, onu elçiye götüren kaderi
Hollanda Sarayı’nda eğlence
Elçi ve Beyazgül’ün aşk dansı
Hollanda Sarayı’nda Şamdan Dansı
Beyazgül ve elçinin zorunlu ayrılığı, ayrı geçen yıllar
Aşık ruhların dansı

Yapımcı:Kemal Çakırgöz
Yapım Koordinasyon: Vildan Kavagil, Özge Kök
Sanat danışmanı: Oktay Keresteci
Koreografi: Oktay Keresteci, Vildan Kavakgil, Özge Kök, Michail Ceban, Nur Sonbahar
Orjinal Müzikler: Cihan Sezer
Dansçılar: Begüm Alparslan, Burcu Sütçü, Ceren Can, Doğa Bursalı, Kamolo Rashidova, Seray İçmez, Setenay Karataş, Yeliz Kılıç, Ayhan Karaağaç, Erhan Ay, Harun Kocabıçak, Mehmet Akyazı, Michail Ceban, Ozan Karabağ, Taner Güngör, Uğurcan Arıkan, Yasin Anar, Ali Arslan, Eser Kamacı, Zerrin Türsan

HOCAPAŞA KÜLTÜR MERKEZİ
3.Aralık. Salı Saat 21.00
31.Aralık. Salı Saat 21.00

Bilet Fiyatları :
TAM 70.00 TL
İNDİRİMLİ 50.00 TL

Hocapaşa Kültür Merkezi
Ankara Cad. Hocapaşa Hamam Sok. No: 3.B SİRKECİ / İstanbul


Yorumlar(0)