/ /

‘Boğaziçi Balıkları’

18 Ekim 2013

Özlem Yılmaz

bogazici-baliklari

Balıklar sinemaya çıkmış koşun!

Geçen yıl Lüfer Bayramı’nda ilk gösterimi yapılan Boğaziçi Balıkları, bugün aat 15.00’de Boğaziçi Üniversitesi’nde Slow Fish İstanbul etkinlikleri kapsamında final versiyonuyla gösterilecek. Film ekibi gösterim öncesi saat 13.00’de ‘Bir Zamanlar Balıkçılık’ paneline katılacak.

Belgesel’in Yapımcılığını, yönetmenliğini ve senaristliğini Bahriye Kabadayı ve Burak Dal’ın yaptı.

Filmin üzerine odaklandığı nokta ‘Denizle iç içe bir şehrin kültürü yok oluşu’ Belgesel film, klasik olaeak geçmişe nostaljik bir şekilde öykünmek yerine bugünün mücadelesini de anlatıyor.

Belgesel için pek çok balıkçıyla görüşmeler yapılmış, anılar- fotoğraflar toplanmış. Sadece balıkçılardan değil konuyla ilgili yazarlardan, amatörlerden, akademisyenlerden ve sivil toplum örgütlerinden de görüş alınmış.

“Boğaziçi Balıkları” İstanbul’un değişimine bir de denizden bakarak yansıtan bir belgesel film.
Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Binası’nda devam eden İstanbul Slow Fish etkinlikleri herkese ve açık ve ücretsiz.

BUGÜN

* 10:00 Sunum: Prof. Fikret Adaman, Müştereklere Dair Meselelerimiz

* 10:30 Sunum: Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş, Sürdürülebilir Balıkçılık

* 10.30 Film (Polaris): İskoçya teknelerinde, çetin koşullarında çalışan Filipinli göçmen balıkçılar.

* 11:30 Film (The Salmon Confidential): Vahşi somon balıklarındaki salgın riski neden ve nasıl gizlendi?

* 11.30 Panel: Denizleri Fabrikalaştırmak: Çiftlikler

* 12:00 Sunum: Prof. Dr. Cemal Saydam, Çöl Kumu, Yağışlar ve Sucul Hayatın Bereketi

* 13:00 Sunum: Prof. Dr. Saadet Karakulak, İstanbul’un Dalyanları

* 13.00 Panel: Bir zamanlar balıkçılık.

* 14:00 Sunum: Yrd. Doç. Dr. Günay Güngör, Marmara Denizi’nde tayfaların çalışma ve yaşam analizi

* 15.00: Prof. Hasan Güngör: Reislerin yaşam koşullarının analizi.

* 15:00 Film: Boğaziçi Balıkları (2012)

* 15.00 Sunum: Cinzia Scaffidi (Slow Food HQ, İtalya)
Gelecek İçin Çalışmak: Slow Fish

* 16.00 Sunum: Michele Mesmain (Slow Food HQ, İtalya)
Denizlerin İstilası – Özelleştirmeler

* 16.30 Panel: El Ele Veren Kampanyalar
moderatör: Tan Morgül (yazar, Türkiye)
Hilal Atıcı (Greenpeace Akdeniz)
Defne Koryürek (Slow Food İstanbul, Türkiye)
Müfit Çıkrıkçıoğlu (SF 2011, Cenova delegesi, Türkiye)

*16.30 Film: Sushi: The Global Catch (2012)
Mark Hall’un yönettiği 2012 yapımı bu belgeselde geleneksel Japon mutfağının dünyaya yayılan lezzeti suşi konu ediliyor. Bugün global boyuttaki suşi tüketimi, bu kültürü vareden kaynakları, yani balığı tehlikeye sürüklemekte. Ton balığına artan talebin sonucu aşırı avcılık, türün sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Bu bir bitki olsun, balık olsun herhangi bir türün, içinde bulunduğu ekosistem adına taşıdığı değeri de hesaba katarsak tehdidin boyutu giderek büyüyor.

 

Kaynak:Radikal

 

 

 


Yorumlar(0)