/ /

Bu spor tam bize göre

24 Aralık 2013

Turgay Özçelik

Cep telefonu hayatımıza girdiğinden beri birçok farklı boyutuna ve modeline sahip olduk. Kimini yenisi çıktığı için değiştirdik, kimini bozulduğu için. Sinirlenip sağa sola fırlattığımız telefon sayısı da az değil hani. Tam da bu yüzden bize göre olan bir spor dalını tanıtmak istiyorum sizlere: Cep telefonu atma.

Yanlış duymadınız cep telefonu atma, 2000 yılından beri Finlandiya’da bir spor dalı olarak oynanıyor. Cep telefonunu en uzak mesafeye fırlatanın oyunu kazandığı bu spor eminiz Türkiye’de de yapılsa dünya rekoru bizim elimizde olurdu. Sevgilin mi terk etti, şarjın mı bitti, patronundan azar mı işittin; durma, fırlat telefonunu. Maksat spor olsun…

mobile phone

2000 yılında Finlandiya’da ilk kez yapıldığında bir furya haline gelen cep telefonu atma, 2004 yılında uluslararası çapta bir şampiyonaya dönüştü. Her yıl farklı ülkelerden yüzlerce asabi telefon kullanıcısının katıldığı müsabakalarda, telefonunu en uzağa fırlatan yarışmacıya yeni bir cep telefonu hediye ediliyor.

Cep telefonu atma, aradan geçen yıllar içerisinde farklı kurallara ve kategorilere sahip olmaya başladı. Şu an sporcular dört farklı kategoride yarışabiliyor. Geleneksel kategoride omuz ve kol gücü kullanılıyor. Freestyle olarak adlandırılan kategoride yarışmacılar telefonu istedikleri biçimde fırlatabiliyor. Takım yarışlarında ise 3’er kişilik takımlar yarışıyor. Yarışmanın son kategorisi ise çocuklar için, 12 yaş ve altı çocukların yarıştığı bu kategoride geleneksel metot kullanılıyor.

Mobilephone_throwing

Yarışlarda kullanılan 220 gr ve üzeri herhangi bir telefon kullanılabilir. Tabii yarışmacılar genelde eski telefonlarını atmayı tercih ediyor. Hem stres atıp, hem eğlenen yarışmacılar turnuvalarda zevkli saatler geçiriyor.

Bu işi o kadar da kolay sanmayın. Yarışmacıların telefonları fırlattığı mesafeler gerçekten çok uzun.  Mesela dünya rekoru 2012 yılında telefonunu 102 metre 68 cm’ye fırlatan Chris Hughff’a ait. Bence bu spor biraz daha geliştirilmeli, farklı kategoriler eklenmeli. Mesela telefonu duvarda parçalama ya da telefonla televizyonu vurma (özellikle fener gol yediğinde); en önemlisi de atttıktan sonra dağılan telefonu tekrar bir araya getirme. Tabii, telefonu fırlatmak kolay, sıkıysa onu tekrar çalışır hale getirsinler bakalım…


Yorumlar(0)