/ /

Uçmanın dayanılmaz ağırlığı!

11 Ekim 2013

Editör

Malum çoğumuz bir yere gidecekken uçak yolculuğunu daha çok tercih etmeye başladık. Çünkü biletimizi erken alırsak otobüsle seyahattan çok daha farklı ücretler ödemiyoruz ve en önemlisi zaman kaybını en aza indirgiyoruz.

Eğer daha önce uçak ile seyahat etmemişseniz, bilet alımından uçağa binmeye, hatta uçaktan inişten sonrası için bile aklınızda soru işaretleri olabilir. Biz sizin için bu bilgileri özet olarak topladık. Umarız bu yazıyla size yardımcı olabiliriz ve havaalanına kendinizden daha emin gidersiniz.

İşte o büyük gün geldi ve ilk defa uçağa bineceksiniz. Peki bagajınızı nasıl hazırlayacaksınız. Neyi koyup, neyi koymamalısınız?
Bavulunuzu hazırlarken havayolu bagaj ağırlık kısıtlamalarını unutmayınız. Bu sınırın üstündeki her bagaj için fazladan para ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ve dikkatli olun, bu miktar çok pahalıdır ve bilet ücretinizden bile fazla olabilir.
Havayoluyla seyahat ederken bir miktar bagajınızı uçağın kargo kısmına teslim edip bir kısmını da “kabin bagajı” olarak yanınıza alabilirsiniz.

Normal bagaj ve kabin bagajının kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Çok nadiren de olsa havayolu bavullarınızı kaybedebilir, bu durumun çözülmesi zaman alacağı için tatiliniz ya da seyahatiniz planlamadığınız gibi başlayabilir. Sadece kabin bagajınız varsa, uçaktan indikten sonra hiç bagaj alım kuyruklarında beklemeyip hızlıca havaalanından ayrılabilirsiniz.

Eğer uçağınız rötar yapar ya da iptal olursa bavullarınız yine sorun yaratacaktır. Bavulunuza çok daha fazla eşya koyabilirken kabin bagajı imkanları çok sınırlıdır ve içine ne koyacağınıza çok dikkat etmelisiniz, sonra evinizden binlerce km uzakta lazım olan bir eşyanın eksikliğini hissetmeyin.

Uçaklarda kabin içinde eşya koyma yerleri çok sınırlıdır. Uçağa bindiğinizde ve inerken o kalabalık içinde eşyanızı bir yerlerden almaya çalışırsınız. Mümkünse uçuşa 24 saat kala havayolunu arayarak uçağınızda bir rötar ya da iptal olup olmadığını kontrol ediniz. Uçuşa 3-4 saat kala da havaalanı internet sitesine bağlanıp uçuşların son durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bagajlarınızı hazırladınız ve yola çıkacaksınız. Uçağa binerken göstereceğiniz geçerli bir kimliğin yanında olup olmadığını kontrol ediniz. Geçerli bir kimlik gösteremeyen yolcular uçak içine alınmazlar.

Her şeyi hazırladınız ve evden çıkacaksınız. Gideceğiniz havaalanının ulaşım durumunu gözden geçirin. İç hatlarda uçuştan 90 dakika, dış hatlarda ise 180 dakika önce havaalanında bulunmanız gerekmekte. Bu koşulları ve trafik durumunu hesaplayarak evden çıkınız. Mümkünse toplu taşıma araçlarını kullanınız. Örneğin metro ulaşımı varsa, hava ve trafik koşullarından etkilenmeyeceği için metroyu tercih ediniz.

Havaalanına gitmenin belki de en zahmetli kısmı kendi özel arabanızla gitmektir. Böyle bir tercih yaptıysanız, havalanı otoparklarının çok yoğun olduğunu ve otopark ücretlerinin ise dudak uçuklattığını unutmayınız.

Havaalanına ulaştınız. İlgili havayolunun bankosuna müracaat ediniz ve bagajınızı teslim ediniz. Burada sırada beklemek istemiyorsanız ve sadece kabin bagajınız varsa, havayolu web sitesinden online check-in yapabilir ya da havaalanında bulunan check-in kiosklarını kullanarak biniş kartınızı daha hızlı alabilirsiniz.

Biniş kartınızı da aldınız, hemen uçağa binebilecek misiniz. O kadar da kolay değil. Önce güvenlikten geçmeniz gerekiyor. Hızlıca güvenlikten geçmek için;

  •  Güvenlikte sıkıntı yaratacak eşyaları bavulunuzun içinde havayolu bankosuna teslim ediniz.
  •  X-ray cihazında takılacağı için kemer, saat ve metal aksamlı eşyaları üzerinizden çıkarmaya hazır olunuz,
  •  Diz üstü bilgisayarınızı çantasından çıkarıp farklı farklı kutulara koyunuz
  •  Güvenliğe göstermek için biniş kartınız ve kimliğinizi hazır bulundurunuz.
  • Güvenliği de geçtiniz diyelim. Eğer bir şeyler yemek istiyorsanız ya da ihtiyacınız gidermeniz gerekiyorsa şimdi bunu halletmenin tam sırası. Zira uçak biletinizle beraber yemek hizmeti de satın almadıysanız, uçak içinde yiyecek satın almak size daha pahalıya mal olabilir.

Uçağa binişler genelde uçak kalkış saatinden 30 dakika önce başlar. 30 dakika önce uçağınıza bineceğiniz kapıda olmaya özen gösterin. Bu kapı numarasını havaalanında görebileceğiniz ekranlardan takip edebilirsiniz. Uçuş numaranızın yanında uçağa bineceğiniz kapı numarası yazacaktır.

Uçağa bindiniz, kemerinizi bağlayıp uçuşunuzun keyfini çıkarınız.

Uçaktan indikten sonra bagajınızı almak için “Bagaj Alım” bölümüne gidiniz. Bu bölümdeki ekranlardan hangi uçağın bagajlarını hangi banttan alacağınızı görebilirsiniz.

Eğer bagajınızı bulamadıysanız, Kayıp Bagaj bölümüne başvurun.

Ve lütfen sağ salim alana indiğinizde uçakta bir alkış koparsa şaşırmayın, malesef böyle bir gelenek var…

İllüstrasyon: Duygu Serin


Yorumlar(0)