/ /

Kış içecekleri menüsü

27 Şubat 2014

editor

Çok şiddetli yaşanmasa da içinde bulunduğumuz kış mevsiminde ısınmanın yollarını arıyoruz. Kıyafetler, hırkalar, atkılar, peluş patiklerle dışarıdan ısınma desteği alıyoruz. Ama ya içimiz? İçimizin ısınması, vitamin desteği ve keyif için oldukça güzel alternatifler mevcut. İşte sizler için hazırladığımız sıcak içecekler listesi…

cay

Siyah çay: Türkiye’de hemen her saat demlenip içilebilen, yeşilden siyaha, siyahtan kırmızıya dönüşen çay, kış aylarının olmazsa olmazıdır ve aklınıza gelebilecek her yerde bulabilirsiniz. Tein, kafein, teofilin ve antioksidanlar için doğal bir kaynak olan çay, neredeyse hiç karbonhidrat, protein ve yağ içermez. vücutta toksin madde birikimine neden olmasından dolayı şekersiz tüketilmesi önerilmeyen çay, sinir bozukluğu, yüksek tansiyon, el titremesi, kabızlık, ve uykusuzluğa yol açar. Uykusuzluk etkisinden dolayı sınav zamanları öğrencilerin vazgeçilmezleri arasında yerini alır. Şeker ve deminin dengelenmesi durumunda ise çayın faydaları saymakla bitmiyor. Kanser riskini azaltan, diş çürüklerini önleyen, beyni koruyan ve hazmı kolaylaştıran çay; günde maksimum 2 kupa tüketilmesi durumunda da kalp krizi ile ölüm riskini de azaltıyor.

kahve

Kahve: Kahvenin kökeni araştırmacılar tarafından 14. yüzyıl başlarında Güney Habeşistan’dan tüm dünyaya yayıldığı şeklinde belirtilmiş, kaynağı da köken bilimsel olarak kahve ile benzerlik gösteren Güney Habeşistan’daki Kaffa yöresi gösterilse de literatürde “Türk kahvesi” gibi tüm dünyaya kendini ispatlamış bir ifade söz konusu. Özel pişirme yöntemi, köpüğü, biraz acısı ve yanında ikram edilen lokum yahut çikolatasıyla toplumumuzda çaydan sonra en çok tüketilen içecektir.  Tüketeceğiniz bir bardak Dünya kahvelerinden bir çeşit yahut Türk kahvesi ısınmanıza yardımcı olabileceği gibi baş ağrısı, karaciğer ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelmekte. İçerdiği antioksidanla kanseri önlemede yardımcı olan kahve, konsantrasyonu arttırıcı bir içecektir. Dengeyi kaybettiğinizde ise bu faydalar yerini vitamin ve mineral kaybına, migreni tetiklemeye, vücudun su kaybı yaşamasına, şeker, tansiyon ve kalp ritmlerinde bozukluğa bırakabilir. Son dönemde kahve işletmelerinin artmasıyla birçok çeşidi bulunup hepsinin özellikleri farklılık gösterse de hepsinin temelinde ortalama bu özellikler bulunur.

boza

Boza: İstanbul’da yaşıyorsanız ya da gezi amaçlı gelmiş bile olsanız tadına bakmadan gitmemeniz gereken bir içecektir boza. Çoğu insan ve ustaları tarafından soğuk tüketilmesi önerilse de, sıcak da tüketilebiliyor ve kış aylarında  hoş tadı içinizi ısıtmaya oldukça yardımcı. Darı irmiği, şeker ve sudan üretilen boza, A, B, C ve E vitaminlerini bünyesinde bulundurmasının yanısıra; mayalandırıldığında da ender gıdalarda görülen laktik asit üretimiyle hazmı kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Ancak, bu özelliğinden ötürü de koruma şartlarının iyi olması gerekmektedir. Sonbahardan kışa geçiş döneminde “Bozaaaa…” sesini duyduğunuzda sezonu açılmıştır, afiyetle içebilirsiniz. Tarçın ve leblebi ile tadına tat katılan boza, sinirleri yatıştırır, enerji arttırır. Süt yapıcı özelliğinden dolayı hamile bayanlar ve kalsiyum desteğinden dolayı da sporcuların tüketmesi önerilir.

sahlep

Sahlep: Kış mevsiminin gelmesiyle dolaplarda yeri hazır olan hatta ona özel bir kupa bile alınan sahlep ya da salep,orkide ailesinin toprak altı yumrularından elde edilir.Bitkinin kurulup sonrasında toz haline getirilmesi ve tarçınla harmanlanması sonucu hazırlanan salep, süt veya sıcak su ile içilmeye hazır hale getirilir. Üzerine yeniden tarçın takviyesi yapılarak içilen bu enfes kış içeceği, kalbi kuvvetlendirme, zihnin çalışma gücünü arttırma, öksürük ve bronşite iyi gelir. Bilinen bir yan etkisi olmamasından dolayı kış boyunca her üşüdüğünüzde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

sicakcikolata

5) Sıcak çikolata: Eritilmiş kakao ya da çikolatanın, sıcak süt veya su ile buluşturulmasıyla ortaya çıkan küçük büyük herkesin ilgi odağıdır sıcak çikolata. 2000 yıl önce Mayalar tarafından hazırlanmış olup hala keyifle içilen bu içecek, isteğe ve yapıldığı yere göre koyu ya da sıvı bir kıvamda tüketilir. Tatlı ve kurabiyelerin yanında keyif için içilen sıcak çikolata, içerdiği antioksidanla yüksek ateş ve karaciğer rahatsızlıklarını önlemede yardımcıdır. Mide ve kan dolaşımına da olumlu etkiler sunan sıcak çikolata, aynı zamanda psikolojik açıdan da kötü ruh halinden kurtulmak için de tavsiye ve tercih edilir. Yüksek yağ ve şeker içermedikçe bir zararı olmayan içecek, çikolata yedikçe alerjik etkilerle karşılaşan ama vazgeçemeyen insanlar için oldukça iyi bir alternatiftir.

nanelimon

6) Nane-limon: Soğuk algınlığı başlığında toplanan kış rahatsızlıklarının baş düşmanıdır. Biraz öksürdüğümüzde ya da burnumuz akmaya başladığında, annelerimizin 5-10 dakika gibi kısa bir sürede hazırladığı nane limon, kısa sürede kaybedilen enerji ve vitamini bize geri kazandırıyor. Nane ve limonun suda kaynatılması, karabiber, zencefil ve aroma katması için elma, armut parçaları ve son olarak bal ile tüketilebilen mucize karışım, özellikle mideye son derece faydalıdır. Migren ve uykusuzluk konusunda vücuda yardımcı olur. Ağrı kesici özelliği de bulunan nane limon, sinirleri de yatıştırma özelliğinden dolayı  sakin olunması gereken durumlarda destekçiniz olabilir. Aşırı tüketim durumunda ise gebeliğinde gelişiminde olumsuzluklar doğurabilir.


Yorumlar(2)

  • yasemin yener

    liste güzelmiş, okurken hepsini sırayla içmek istedim.. 🙂

  • Anonim

    6ci cok guzellll