/ /

Ruhban Okulu açılacak mı?

1 Ekim 2013

editor

Dün açıklanan demokrasi paketi tüm ülkeyi ilgilendiriyor. Ama İstanbul’u, İstanbulluyu ilgilendiren özellikle bir noktası var özellikle paketin; Heybeliada Ruhban Okulu…

Demokrasi paketinden Ruhban Okulu ile ilgili birşey çıkmadı… Pek çok siyaset bilimci, akademisyen, siyasetçi, gazeteci- yazarın hemen hemen ortak olabildikleri noktalardan biri ‘Ruhban Okulu’nun pakette yer almayışının bir eksiklik olduğu’ yönünde…

İşte Ruhban okulu ile ilgili bazı yorumlar:
Heybeliada Ruhban Okulu’nun müdürü ve Bursa metropoliti Elpidophoros Lambriniadis:
Hayal kırıklığımız çok büyüktür. Patrikhane olarak bu kez gerçekten umutluyduk. Başbakanımızdan kendi vatandaşlarının uğradığı insanî ve dinî hakihlallerini durdurması konusunda doğru istikamette yola devam etmesini rica ediyoruz.

Mahmut Övür- Sabah Gazetesi:
Demokratikleşme paketinde beklendiği halde açıklığa kavuşmayan üç başlık var: Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik, cemevine statü verilmesi ve Ruhban Okulu’nun açılması. Bunlarla ilgili adımlar atılsaydı elbette daha iyi olurdu. Ancak demokrasi çıtasını böylesine yükselten bir Türkiye, er veya geç bunları da çözecek.

Cemre Birand:
Nasıl oluyor bu? Dini baskı yasak,ama Ruhban okulu kapalı . 1971 den beri süren ayıp

Laki Vingas, Tuma Çelik, Yetvart Danzikyan:
Ruhban Okulu yok, Mor Gabriel zaten bizimdi (Kaynak: T24)

Ayşe Hür: Paketteki eksikler: Kürtçe’nin eğitim dili olması, Yerinden Yönetim Şartı, TMK, Seçim barajı, Alevilerin cemevi, Heybeliada Ruhban Okulu…

Ruhban Okulu neden ve ne zaman kapatıldı?*

Anayasa Mahkemesi tarafından bütün özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanması kararlaştırıldı. Heybeliada Ruhban Okulu da ‘özel yüksekokul’ statüsünde değerlendirildi. Okulun varlığını sürdürebilmesinin ancak Türk üniversitelerinden birisine veya bir ilahiyat fakültesine bağlanarak mümkün olabileceği belirtildi. Patrikhane’nin, okulun Türk üniversitelerine bağlanmasını istememesi üzerine 1971’de Heybeliada Ruhban Okulu kapatıldı.

Heybeliada Ruhban Okulu  bugün Ortadoğu’da en iyi kütüphaneye sahip bir okul Ruhban Okulu… Yaklaşık 100 bin cilt kitap barındırıyor. Adagazetesi’nin yapmış olduğu habere göre geçmişte de batıdan gelip burada doktorasını yapan Katolik ve Protestan öğrenciler vardı.

İstanbullular siz ne düşünüyorsunuz, Ruhban Okulu’nun açılması ya da açılmaması konusunda…

 

* Kaynak:  demokrathaber/ ada gazetesi


Yorumlar(0)