/ /

Topkapı Sarayı’nda kitap ve kalem müzesi açılacak

16 Kasım 2015

Akın Öztürk

Tagler , , ,

Topkapı Sarayı’nda kitap ve dolmakalem müzesi açacağız

İstanbul’un en güzel kütüphanesinin, Sultan 1. Mahmud’un Ayasofya’da yaptırmış olduğu ve el yazması kitapların bulunduğu 1. Mahmud Kütüphanesi olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Halûk Dursun, ikinci güzel kütüphanenin de Topkapı Sarayı’ndaki Yazma Eserler Kütüphanesi olduğunu söyledi. Dursun, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunları araştırmacılar görebilirler ama Topkapı Sarayı’nı gezenler göremezlerdi. Şimdi 2 kütüphaneyi kitapla mücehhez hâle getiriyoruz. Yani aslına rücû ediyoruz. 3. Ahmed Kütüphanesi, Topkapı Sarayı’nda boştu. Yani mekânı görebiliyordunuz ama içinde kitap göremiyordunuz. Şimdi yeni restorasyon sonrası ‘güzel kitap’sergisi olarak (hüsn-i hatt gibi yani) 3. Ahmed Kütüphanesi’nde o mükemmel ciltleri görmek imkânına sahip olacağız. O zaman gönlümüz de gülümseyerek kitaba bakma imkânına sahip olacak. Ankara için de, İstanbul’un sahhaflarından geriye kalan, yani artık sahaflığa devam etmeyen ve özel kitap koleksiyonu yapan kişilerin kitaplarını devlet satın almaya başladı. Büyük ihtimalle Enderûn Kitabevi’nden, rahmetli İsmail Özdoğan’ın kitaplarından başlamak üzere… Özel koleksiyonerlerin dağılma durumunu çok gördük. Artık bundan sonra özel koleksiyonerlerin kitaplarına devlet talip oluyor ve onların kitaplarını alıyor. Rahmetli Çelik Gülersoy’un İstanbul Kitaplığı’nın da kamuya ve istifadeye açık olması için işin peşindeyiz, takibindeyiz. Kütüphanelerin bir kısmının edebiyat müze kütüphanesi olarak kullanılmasını da son derece önemsiyoruz. Kitabın en büyük dostu kalemdir. Bir dolmakalem müzesi hazırlıyoruz ve onu Topkapı Sarayı’nda Divit Odası’nda yapıyoruz. Orada önemli kişilerin, yazarların dolmakalemlerini toplamak suretiyle, bir sergiyle teşhir etmek düşüncesindeyiz.”

Konuşmasında Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl’in taleplerini de değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Halûk Dursun, yayınlama özgürlüğünün mutlaka yanında yer alacaklarını, korsan yayıncılıkla mücadele için de yeni dönemde bazı düzenlemeler yapacaklarını söyledi.

Şahin: İstanbul, kaydettiği gelişmeleri okumaya borçludur

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, yazının icadının insanlığın dönüm noktalarından birisi olduğunu; uygarlığın, bilgi toplumu sürecine yazının ve okumanın başlamasıyla birlikte girdiğine işaret etti. Bu tarz fuarların da bilgi birikiminin etkileşim merkezleri olduğunu belirten Şahin, şunları söyledi:

“İstanbul, insana yapılan yatırımın en verimli ve en hayatî yatırım olduğunu bilen bir şehirdir. Bu nedenle şehir, sosyo-kültürel yapısı itibariyle de okuma alışkanlığının, sanat ve kültürel bakış açısının küçük yaşlarda kazandırılmasına yönelik çalışmaları desteklemektedir. İstanbul, kütüphaneleri, müzeleri, sanat galerileri ve sayısı 3 bine yaklaşan matbaaları, ulusal ve uluslar arası fuarları, etkinlikleri ve organizasyonlarıyla insanları kültürel anlamda beslemeye gayret etmektedir. Medeniyetler, kültürler ve değerler şehri İstanbul, ekonomiden sağlığa, spordan kültüre her alanda kaydettiği gelişmeleri, okumaya, sanata ve eğitime verdiği öneme borçludur.”

15 milyon nüfuslu bir şehirde kitap fuarının 500 bin olan ziyaretçi sayısını yeterli görmediklerini dile getiren Vali Şahin, 700 bin nüfuslu Malatya’da düzenlenen fuarı 300 bin kişinin ziyaret ettiğine dikkat çekti.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, konuşmasının ardından fuarın onur konuğu Romanya’nın Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Mattei Ioan’a plaket takdim edildi.


Yorumlar(0)