/ /

2015 Lale Festivali başladı

15 Nisan 2015

Yeliz Gediman

İstanbul’da 10. Lale Festivali’ başlarken, mega kent İstanbul’un cadde ve parkları milyonlarca lale ile rengârenk hale geldi.

3 Mayıs’a kadar devam edecek festival kapsamında, park, meydan ve bahçelerin yanı sıra kavşak ve tretuvarlara milyonlarca lale dikildi. Sultanahmet Meydanı’nda 545 bin lale kullanılacak ‘Lale Halısı’ sergilendi.. Festival süresince iki ana etkinlik alanında yerli müzik grupları, canlı konserler verecek, ebru sanatçıları performans gösteriler yapacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Yeşil Alanlara Daire Başkanlığı’nın ekipleri, Sultanahmet Meydanı’nda laleden halıyı iki gecede saksı saksı dokudu. Dünyada ilk defa bu kadar çok canlı su içindeki lalelerle dokunan halı, şehrin tarihi meydanında muhteşem bir motif oluşturdu. Dünyanın en büyük canlı lale halısı olma özelliğini taşıyan motif benzerlerinden farklı olarak 10 gün görselliğini koruyacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 10. İstanbul Lale Festivali kapsamında, Sultanahmet Meydanı’nda, bin 262 metrekarelik alanda 545 bin laleden “dünyanın en büyük halı motifini” oluşturdu.

Sultanahmet Meydanı’nda bin 262 metrekarelik alanda, 545 bin lalenin aranjmanından oluşan halı motifi, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından ziyarete açıldı. Açılışa, çok sayıda yerli ve yabancı turistler de ilgi gösterdi.

Törende konuşan Topbaş, İstanbul’un medeniyetlerin buluştuğu, 3 imparatorluğa başkentlik yapan tarihi bir şehir olduğunu belirterek, “1400 yıllık Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camisi’nin tam ortasında böyle bir güzelliği sergilemekten mutluluk duyuyoruz. Her sabah güneşin Asya ve Avrupa kıtasına aynı anda doğduğu İstanbul, bu güzelliklere değer” diye konuştu.
Dev halı motifinin bir rekor olduğunu vurgulayan Topbaş, “Dünyada ilk defa kesme olmayan çiçeklerle 545 bin laleden oluşan bin 252 metrekarelik bir halı desenini bu tarihi mekanda sergiliyoruz. Dünyada kesme çiçekten bu tarz halı desenleri yapıyorlar ama kesildiği için birkaç günlük. Biz canlı lalelerle böyle bir eseri gerçekleştirdik” dedi.

Kadir Topbaş, 2005’te “Lale Evine Dönüyor” anlayışıyla festival düzenlemeye başladıklarını belirterek, bu yıl İstanbul’a tamamen yerli 30 milyon lale diktiklerini söyledi.

Kültürün bir parçası olan lalenin, baharın müjdecisi olarak şehrin birçok noktasında rengarenk açtığını anlatan Topbaş, bu güzelliklerin laleyle kalmadığını, kültürden sanat ve spora kadar geniş bir aktivite yelpazesi oluştuğunu dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, konuşmasının ardından vatandaşlarla ve turistlerle fotoğraf çektirdi.

Dev lale aranjmanı 26 Nisan’a kadar görülebilecek.


Yorumlar(0)