/ /

Dinozorlar geri dönüyor!

9 Ağustos 2013

Melis Bayman

Jurassic Park’ın hemen herkeste bir hatırası vardır. Bendeki hatırası da, kardeşimle sinemada beraberce izlediğimiz ilk film olması…

 

Vizyona girdiği dönemi gayet iyi hatırlıyorum. Çok istemiştim bu filme gitmeyi. Annem de bunu fırsat bilip, kardeşimi de yanıma katmıştı.

 

O günlerde aklıma kazınmış haliyle ; T-rex’in tuvaletteki adama saldırışı, yağmurluk giymiş şişman adamın dinozora yem oluşu, filmin henüz başında DNA mevzularını anlatan çizgi film, yumurtadan çıkan sevimlilikten zerre nasibini almamış dinozorlar, T-Rex’in o yeşilli Jurassic Park arabasının camından bakışı filmin gözümün önünden gitmeyen en etkileyici kareleri.

 

 

Daha sonra çıkan dinozorlar dergisi ise o efsane filmin yarattığı furyalarından sadece birisiydi. Hatırlıyorum da, derginin her sayısında T-Rex maketine ait bir parça veriliyordu. Sonunda birleştirip fosforlu dinozoru elde ediyordunuz. O sayıları hiç düzgün takip edememiştim. Ama sonra “başarmış olmanın getirdiği hazzı yaşatmayan başarılar” denecek bir olay başıma geldi. Derginin yaptığı çekilişi kazandım ve tüm sayılarla birlikte maketin tamamı adresime teslim edildi. O dinozor yapıldı, karanlıkta fosforlu fosforlu parladı. Ben de filmi, kardeşime hatırlatıp korkuttum… Belirtmeden geçemeyeceğim, hayatımda kazandığım tek çekiliştir ayrıca.

 

 

O dönemlerde hepimizin dünyasını allak bullak etmişti bu film. Bir anda o günden binlerce yıl önce yaşamış dinozorlar bizim dünyamız olmuştu. Artık Spielberg nasıl etkilediyse bizi oturup sabahlara kadar dinazor isimleri ezberlerdik, hepimiz bir bilimadamı gibi ortalarda dolaşıyorduk. Neyse, filmi yıllar sonra yeniden izlediğimde beklediğimden çok daha fazla etkilendiğimi söyleyebilirim.3 boyutlu çekilmiş olan filmde efektler öncekileri kat kat aşmış. Bunun en önemli sebebi de sanırım bilgisayar efektli karakterlerden çok mekanik maketlere yer verilmesi. Bugünkü CGİ teknolojisi her ne kadar olmayan bir yaratığı gerçekmiş gibi gösterebilse de bilgisayarda yapılmış olduğu belli oluyor. Mekanik kuklalar ise adı üstünde mekanik, gerçekten var olan bir şey olduğundan inandırıcılığı daha yüksek. Tabi daha masraflı olduğu da kesin.

 

Dahi yönetmen Steven Spielberg’ün çığır açan bu filmi Jurassic Park, 20. yılının şerefine 3 boyutlu olarak 9 Ağustos Cuma günü beyaz perdeye geri dönüyor. 90’lara damgasını vuran film, günümüzün gelişen teknolojisi sayesinde yeni nesil ile buluşmaya hazırlanıyor.  Serinin yeni çekilecek olan 4. filmi ise yolda…

 

Alternatif bir bayram etkinliği olarak bu filmi şiddetle öneririm..

 

Jurassic Park

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum

Süre:

Yapım: ABD 2013

 

video
play-sharp-fill

 

İllüstrasyon: Duygu Serin


Yorumlar(0)