/ /

Kanal İstanbul Bereketi…

6 Mayıs 2013

Taylan Öztürk

İstanbul’un çılgın projesi, Kanal İstanbul’un güzergahı ve güzergahta yapılacak yeni yerleşim birimleri ile rezerv alanlar netleşti. Kanal, K.Çekmece – Başakşehir – Arnavutköy hattında olacak. Bakanlığın, bu rotayı seçmesinin en önemli nedeni ise, kanal aksında bulunan arazilerin yüzde 80’e yakını hazineye ait olması. Böylece istimlak bedeli ile diğer maliyetler daha düşük olacak. Bölgede arsalar 4 hatta 5’inci sahip değiştirmiş durumda. Adeta günlük borsa gibi, her gün biraz daha yukarıya gidiyor. Geçen hafta metrekaresini 200 liraya aldığın arsa bir hafta sonra 230 – 250 liraya çıkmış oluyor. Birçok önemli işadamı, şirket ve yatırımcı bölgeden büyük miktarlarda araziler topladı. Yaklaşık 30 kilometrelik bir uzunluğa sahip olacak Kanal İstanbul’un her iki tarafında da lüks konutlar, rezidanslar, oteller bulunacak. İki tarafında da 500’er metre park, rekreasyon alanları bulunacak kanal aynı zamanda bir turizm merkezi olarak tasarlanıyor. Bu düşünce İstanbul’un ve Türkiye’nin 2023 vizyonu ile örtüşen bir görüntü veriyor. İstanbul’un artan nüfusu özellikle ‘Sur içi’ dediğimiz tarihi yarımadaya büyük bir yük getirmişti. Hem yeni rezerv alanları hem de şehrin bu bölgeye kaydırılıyor olması Sur içini de önemli ölçüde rahatlatmış olacak.

 

TOKİ YAZI GÖNDERDİ 

Daha önce belirlenen Silivri, Ortaköy, İnceğiz, Gökçeli, Çanakça, Dağyenice olarak tespit edilen bölgeden Karacaköy, Evcik Barajı’ndan Karadeniz’e bağlanan bölümde istimlak edilecek arazilerin çokluğu nedeniyle bundan vazgeçildi. Yeni harita ve Rezerv Alanları’yla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 4 Mart’ta Devlet Su İşleri (DSİ), Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Kanal İstanbul projesinin geçeceği Küçükçekmece, Arnavutköy ve Başakşehir Belediyelerine bir yazı gönderdi. Bakanlık söz konusu yazıda ilgili kurumlara, “Söz konusu bölgelerde ruhsatsız, iskansız ve afet riski altındaki yapıların tasfiyesini sağlamak, afet riskini bertaraf etmek üzere yeni yerleşim alanı olarak kullanılması amacıyla KHK kapsamında çalışmalar başlatılmıştır. Bu alanlar ‘Rezerv Yapı Alanı’ olarak belirlenmiş olup idaremizin de taraf olduğu ilgi işbirliği protokolü çerçevesinde Rezerv Yapı Alanına yönelik çalışmalara başlanılmıştır. Kurumunuzun görevi dahilinde kalan tüm konulara ilişkin güncel bilgilerin, etüt ve projelerinizin, yatırım kararlarınızın, ileriye dönük plan ve programlarınızın idaremize gönderilmesi hususunda gereğinin yapılması…”

 

İKİ ‘REZERV ALANI’ 325 BİN DÖNÜME KURULUYOR 

Bakanlık, Kanal İstanbul’un aksı üzerinde yaklaşık 1.5 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Yeni İstanbul’un oluşturulacağı bölgede üçüncü havaalanı projesiyle ilgili çalışmalar başlatılırken bölgede ‘Rezerv Alanı 1’ , ‘Rezerv Alanı 2’ bölgeye de deprem riski olan ilçeler taşınacak. Kanal İstanbul’un geçeceği Küçükçekmece’den başlayıp, Başakşehir’den geçecek alana 44 bin 442 dönüm araziye ‘Rezerv Alanı 1’ kurulacak. İkinci şehir ise Arnavutköy bölgesinde 280 bin 29 dönüm arazi üzerine kurulacak. Her iki rezerv alanında etüt çalışmaları başlatıldı.

 

PROJELER BAKANLIĞA GÖNDERİLDİ 

Dünya Su Formu’nda geçen yıl birçok bilim adamının dile getirdiği, ‘Yer üstü sular havzalara, kanallara bağlansın. Daha çok yeraltı sulara önem verilsin’ şeklindeki tespitleri de Kanal İstanbul projesinin bu aks üzerinde yer almasına neden oldu. Küçükçekmece Gölü’nden başlayan, Sazlılıdere Barajı aksından devam edip Karadeniz’e dökülecek olan bölgede başta İSKİ, DSİ olmak üzere ilçe belediyeleri bakanlığın isteğiyle ilgili harıl harıl çalışma yapıyorlar. Kanal aksında, kenarında yapılacak isale hattı, tünel, atık su kolektörleri, arıtma tesisleri ile alt ve üst yapı projeleriyle ilgili belediyeler ve kurumlar önümüzdeki 50 – 100 yıllık yaklaşım planlarını, projelerini ve çalışmalarını bakanlığa önümüzdeki hafta gönderecek. Bakanlık, maliyet açısından düşük nokta olan güzergahla ilgili iki tane ‘Rezerv Alanı’ belirledi. Üçüncü Havaalanı Bölgesi’nin hemen yanından geçecek Kanal İstanbul projesi aynı zamanda turizm açısından da bölgeye büyük katkı sağlayacak.

 

 


Yorumlar(0)