/ /

Bir Gün Herkese Gerekli Belgeler

6 Ağustos 2013

Editör

İşe girerken, askere giderken, resmi bir iş yapacakken bizden istenen adli sicil kaydı, “acaba bu adam geçmişte yaramazlık yapmış mı?” diye öğrenmek için istenir.

 

Eskiden Adliye’ye gidip, adli sicil kaydı veren birimin bulunmasının ardından sıraya girilip , nüfus cüzdanınızın gösterilmesiyle alınan adli sicil kaydı, gelişen teknoloji sayesinde artık internet üzerinden sorgulanabiliyor. Her geçen gün daha da fazla insanın kullandığı “E-Devlet” sistemi sayesinde internet erişimi olan her cihazdan adli sicil kaydı, yani sabıka kaydı sorgulaması yapılabilse de, yine de kurum ve kuruluşlara verilmek üzere resmi nitelik taşıyan belgelere  ihtiyaç duyuluyor.

 

Cumhuriyet Savcılıkları, asliye mahkemeleri olmayan bölgelerde kaymakamlıklar, Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü ve yurtdışı başvurularda konsolosluklar resmi belge niteliği taşıyan adli sicil kaydının alınabileceği yerler.

 

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü yalnızca “merkezi adli sicil” belgesi başvurularını değerlendiriyor. Adli sicil kaydı için yapılan başvurularda kişinin hangi amaçla sabıka kaydına ihtiyaç duyduğunu belirtmesi gerekir. Kişi bir iş başvurusu yaptıysa ve ilgili kurum ya da kuruluş kişiden sabıka kaydı istiyorsa, yapılan başvuruda kişi adli sicil kaydını bu kurum ya da kuruluşa vermek üzere istediği belirtmeli. Ayrıca kişinin tüm kimlik bilgilerini eksiksiz bir şekilde ibraz etmesi de gerekiyor. Kişiden istenilen tüm kimlik doğruluğunun ispat edilememesi halinde adli sicil kaydı belgesi verilmiyor.

 

Dilekçe ile yapılan bir başvuru olduğu için kişinin adli sicil kaydı almak için sunduğu dilekçeyi mutlaka kendisinin imzalaması gerekir. Kişinin adli sicil kaydı için resmi mercilere yapacağı başvurularda kimlik bilgilerinin doğrulanması için nüfuz cüzdanı, pasaport, ehliyet ya da kimliğini gösteren resmi nitelikli bir belge sunması gerekir. Adli sicil kaydı için yapılan başvurular kişinin bizzat kendisi tarafından yapılmalıdır ancak özel yetki içeren bir vekalet ibraz edilmesi halinde de vekil kişiye sabıka kaydı verilmektedir.

 

Özel yetki içeren herhangi bir vekalet olmadan bir başka kişi için sabıka kaydı yani adli sicil belgesi alınması “mümkün değildir”. Bu durum yasa hükümlerince açık bir şekilde belirtildiğinden, birinci dereceden akraba dahi olunsa kişi herhangi bir vekalet olmadan akrabası için sabıka kaydı almaz. İnternet üzerinden E-Devlet sisteminin kullanılması ile adli sicil kaydına dair “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu” gereğinde bilgi istenmektedir. Resmi evrak niteliği taşıyan adli sicil kaydı belgesi alınabilmesi için kişinin bizzat ya da yukarıda belirtildiği üzere özel yetki içeren vekalet aracılığı ile başvuru yapılması gerekliliği, görüşülen kanun kapsamıyla değiştirilerek internet üzerinden sicil kaydı evrağı alınabilmesinin önü açılacaktır. 18 yaşını doldurmamış kişilerin anne ve babaları başvuruda bulunabilir ve çocukları için adli sicil kaydı belgesi alabilmektedir.

 

Bizden istenen diğer bir belge de. vukuatlı nüfus kayıt örneğidir. Vukuatlı nüfus kayıt örneği veya aile nüfus bildirgesi olarak da bilinen bu belgede aile fertleri sıralı bir şekilde yazar.Bu isimlerin karşısında cinsiyet,doğum tarihi ve yeri,kişinin hayatta olup olmadığı bilgileri yer alır.

 

Vukuatlı nüfus kayıt örneği almak için il veya ilçe nüfus müdürlüklerine gitmeniz gerekir. Sadece bu kurumlardan verilen bu belgeyi almak için nüfus cüzdanınızı göstermeniz yeterli. Herhangi bir ücret ödemeden vukuatlı nüfus kayıt örneğine sahip olabilirsiniz.

 

İllüstrasyon: Duygu Serin


Yorumlar(0)