/ /

İlk evini alacaklara 10 altın öneri

4 Kasım 2015

Akın Öztürk

İlk defa ev alırken yatırımı riske atmamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte ilk evini alacaklara 10 altın öneri…

İlk evini alacaklar için birikimlerini doğru değerlendirmek ve doğru bir seçim yapmak büyük önem taşır. Bu nedenle bir yandan ilk evlerini almanın heyecanını yaşarken bir yandan da kaygı duyarlar. Çünkü ev alma sürecinde yaşanılan bazı sorunlar sonrasında büyük pişmanlıklara yol açabiliyor. Ancak riskleri bertaraf etmek için ev alırken öncesinde bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Peki ilk evini alacaklar nelere dikkat etmeli? İşte ilk evini alacaklara altın öneriler…

1- Yaşayacağınız evi seçerken bulunduğu lokasyonu iyi değerlendirin. Öncelikle alacağınız evin iş yerinize yakın olması gerekir. Bu nedenle ulaşım olanaklarını iyi araştırın. Evin yakınlarında okul olup olmadığına dikkat edin. Hastane, alışveriş merkezleri hatta diğer aile bireylerine olan mesafe gibi konuları da göz önünde bulundurun.

2- Evi alacağınız firmayı iyi araştırın, bilinen şirketlerden ev almaya özen gösterin. Geçmişteki projelerini başarıyla tamamlayan, öz sermayaleri güçlü firmaları tercih edin. İkinci el ya da piyasada bilinmeyen firmalardan ev almayı düşünüyorsanız eğer, inşaattan anlayan uzmanlardan yardım alın.

3- İnşaat kalitesi ve yapının depreme dayanıklı olup olmadığına dikkat edin.

4- Isı, ses ve su yalıtımları gibi yapının ömrünü uzatan yangın gibi kazalarda gerekli güvenliği sağlayan yalıtımların doğru yapılıp yapılmadığını kontrol edin.

5- Kredi ile ev alacaksanız eğer evin tapu durumunu belediyelerden araştırmalısınız. Kat irtifakı ya da Kat mülkiyeti olan tapulu daireleri tercih etmelisiniz.

6- Satıcı görünen kişinin kimliğine göre satılacak yerin maliki olup olmadığını muhakkak araştırı. Tapu dairesinden bu yerin o kimse adına kayıtlı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

7- Taşınmaz malın üzerinde haciz veya ipotek gibi tapuda devrine engel bulunup bulunmadığını öğrenin.

8- Taşınmaza ait inşaat projesi muhakkak incelenmeli. Zemindeki fiili durumunun  projeye uygun olup olmadığı araştırılmalı.

9- Kadastro müdürlüğüne gidilerek alınmak istenen gayrimenkulün haritasına bakılmalı.Çevresinde neler olduğu, önüne, arkasına, yanına ne gibi inşaatların yapılabileceği öğrenilmeli.

10- Satış gününe kadar işlemiş emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, su, elektrik, doğalgaz, apartman aidatı gibi borçların olup olmadığı kontrol etmelisiniz.


Yorumlar(0)