/ /

Dolapdere’de bir uzay aracı

21 Ekim 2013

editor

Dolapdere’de bir uzay aracı…

Şaka değil, biz de inanamamıştık Radikal’deki haberi ilk gördüğümüzde…

Hayır, NASA ile ilgisi de yok!

Dolapdere’de bulunan devasa heykel;  ‘İşlemeyen bir Uydu için Prototip; tasarım 4, yapım 3’ , Amerikalı sanatçı Trevor Paglen’e ait… Protocinema’da ve 26 Ekim’e kadar Çarşamba’dan Cumartesi’ ye 12.00-18.00 saatleri arasında görülebilir. ‘Protocinema nerede? ‘ derseniz;  Dolapdere Cad., Küçük Akarca Sok., No: 11, Kurtuluş-İstanbul

Radikal, Paglen ile bir röportaj da gerçekleştirmiş. “Ne işi var bu dev tasarımın Dolapdere’de? derseniz, Paglen ” O kadar virane bir yerde heykel çok daha büyülü duruyor.” demiş, Radikal’in yalancısıyız…

İşte o röportaj:

Seyirciyi gerçekten de bir uydu mu bekliyor?
Evet. (Gülüyor.) Heykel, dünyanın çemberine kolayca ve ucuzca fırlatılabilecek, uyduya uygun bir model. Devasa duran bu balonun özelliklerinden biri ise görüntüsünün yanıltıcı olması ve çökerken ince kâğıtlar şeklinde dağılması. Balonu çembere yerleştirince genişliyor; genişleyince de gece karanlığında yavaşça hareket eden, kayan bir yıldıza benziyor. Bu deney atmosferde yanana dek 1 ay sürüyor. Hiçbir askeri veya ticari amacı hedeflemeyen bu uydu, uzay mühendisliğini kullanarak yalnızca sanatsal bir bakış açısı yakalamak için yaratıldı.

Peki, bu proje nasıl doğdu?
Dünya’dan çok uzak ve yörüngeye bağlı olan ölü uydular temalı ‘Son Resimler’ adlı projeme hazırlanırken, birçok uzay mühendisiyle tanışma ve çalışma fırsatım oldu. Proje sürecinin en heyecan verici noktası ise mühendislerin sanatsal yaklaşımıydı. ‘İşlemeyen bir Uydu için Prototip…’te de uydunun baştan ayağa bir sanat eseri olduğunu anlatmaya çalışıyorum.

Serginiz ünlü bir sanatçının işiyle karşılaşmayı pek de beklemediğimiz bir yerde. Bunun ziyaretçilere nasıl bir etkisi olacağını düşünüyorsunuz?
Heykel/uydu için bulduğumuz yeri çok seviyorum. Dolapdere’de eski bir depo ve tabii ki bir sanat galerisinden çok farklı bir mekân. O kadar virane bir yerde heykel çok daha büyülü duruyor.

Protocinema gibi ‘göçer’ bir organizasyonla çalışmak nasıl bir deneyimdi? 
Şahane! Sergi alanının seçiminden seyirciye ulaşmaya kadar her şey, sergilenecek işe özel olarak belirleniyor. Çok canlandıran ve heyecan verici, ve elbette dahil olunacak bir şey bu.

Devamı gelecek mi?
Evet, rokete koyabildiğim ve uzaya gönderebileceğim bir uydu yapmayı planlıyorum. Halen prototipler üzerinde çalışıyorum ve her tekrarlamada teknik sorunları çözüyorum. Bu uydu uzayda birkaç hafta kalacak ve sonra gökyüzünde yanıp yok olacak.

Kapak görseli, Protocinema’nın resmî sitesinden alınmıştır. 


Yorumlar(0)