/ /

Amber Fest 2013 ”Fişe Taktınız mı?”

30 Ekim 2013

editor

Sanat ve teknolojinin bir araya geldiği Amberfest başlıyor. Yedincisi düzenlenecek olan festivalde sergiler, konferanslar, atölyeler ve özel etkinlikler de olacak. Bu seneki teması olan ”Fişe taktınız mı?” sorusuyla akıllı teknolojilerin ne kadar akıllı olduğu sorgulanıyor.

 ”Bu soruyu mecazi anlamında ele alacak olursak, fişe takma eylemi doğrudan “ağa bağlandınız mı?” sorusuna işaret ediyor. Günümüz dünyasında ağa bağlanmadan ya da var olan ağın içinde görünmeden yaşamak neredeyse imkânsız. Bugünün teknolojilerini iletişimin, daha çok bilgi üretmenin ve paylaşmanın, birlikte üretmenin ve zenginleşmenin ve hatta direnmenin de aracı olarak tanımlamak mümkün. Akıllı teknolojiler ve iletişim ağları bir yandan her türlü bilgiye erişimimizi hızlandırıp kolaylaştırır ve bu anlamda da birbirimizle iletişim biçimlerimizi değiştirirken, öte yandan bireyler olarak bizleri sürekli bir kontrol mekanizmasının içinde yaşamaya zorluyor.”

1 Kasım Cuma akşamı Tophane-i Amire’de düzenlecek sergi açılışından sonra, saat 20.00′de Roxy’de “Pecha Kucha Gecesi” ile festivalin açılışı gerçekleşecek. Cuma akşamı gerçekleşecek açılışın ardından cumartesi, pazar ve pazartesi çeşitli sanatçıların sunum yapacağı panellere de yer verilecek. Basın bülteninden aktardığımız panel programı ise şöyle;

Panel 1: Alenca Zupancic ve Anca Parvulescu’nun sunumlarıyla Komedi, Teknoloji ve Felsefe başlığı altında akıllı teknolojiler ve teknoloji karşısındaki saflığı; komedi ve gülme kavramıyla gündeme getiriyor. Aptallık, teknoloji ve politika kavramları etrafında teknolojinin işlemeyen yanını ve akıllı teknolojiler çağında aptallığın politik bir strateji olarak kullanılmasını irdeliyor.

Panel 2: Kentlerdeki kamusal ekranlar ve akıllı mimari cephelerin ele alındığı Connecting Cities (Şehirleri Bağlamak) paneli ile sanatın bir aracı olarak kamusal ekranları ele alırken, daha fazla kültürel içeriğin ve sanatın bu ekranlar aracılığıyla şehirde yaşayanlara nasıl sunulabileceğini, hatta bu ekranlarla şehirleri ve toplumları birbirine bağlamanın imkânlarını tartışıyor.

Panel 3-4: Şehirlerin yeni medya ile değişen yönetişim biçimleri ve kente dair kararlara şehirlinin katılımı için yeni imkânlar sunan yeni teknolojilerin konuşulacağı iki panelle, Kazys Varnelis, Martijn De Waal ve Carlo Ratti gibi alanında uzman konuşmacılarla değişen kentler tartışmaya açılıyor. Networked Publics, The Infrastructural Cities ve Life After Networks: A Critical History of Network Culture gibi kitaplarıyla Kazys Varnelis, bu sene yayımlanan City as Interface adlı kitabı ile de Martijn de Waal yeni teknolojilerle biçimlenen yeni şehir kavramı üzerine konuşacak. MIT (Massachusetts Institute of Technology) Senseable City Lab’in kurucusu olan ve dünyayı değiştirecek 50 kişi arasında anılan Carlo Ratti yeni algılama teknolojileri ile şehri anlamanın ve anlamlandırmanın yeni araçlarını anlatacak.

Panel 5-6: Sosyal medyanın ele alınacağı panellerde “tactical media” üzerine çalışmalarıyla bilinen medya kuramcısı Geert Lovink, yeni teknolojilerle konvansiyonel medyayı bireyin müdahalesine açan sanatçı “critical engineer” Julien Oliver ve sosyal medyayı etkin biçimde kullanan yurttaş gazeteciler Ötekilerin Postası alternatif medya üzerine tartışacak. Diğer medya paneli ise katılımcı üretim, kendin-yap akımı, eleştirel medya, oyun kuramı üzerine çalışan ve A Hacker’s Manifesto ile bilinen McKenzie Wark’ın da katılacağı Dağıtılmış Üretim ve Yeni Olanaklar başlıklı panel olacak.

Panel 7: Aptallık, Siyaset ve Teknoloji başlıklı panel ise pazartesi günü Depo’da gerçekleşecek. Ebru Yetişkin’in yöneteceği bu oturumda da aptallık, siyaset ve teknoloji ekseninde bitkinlik tasarımı üzerine konuşulacak.

10 gün sürecek olan festivalin etkinlikleri ise ücretsiz olacak.

amber13-program


Yorumlar(0)