/ /

İstanbul’a mührünü vurmuş bir belediye başkanı

11 Mart 2014

editor

Haşim İşcan, Halk arasında “Haşim Baba” diye anılan İstanbul’un tek dereceli seçimle belirlenen ilk belediye başkanı.

 

1963 Yerel Seçimleri’nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı olarak İstanbul belediye başkanlığı seçimlerine katıldı, ancak kazanamadı. Seçimden galip çıkan Adalet Partisi (AP) adayının, CHP’nin başvurusu üzerine usulsüzlük yüzünden başkanlığı iptal edildi. Haşim İşcan belediye başkanlığına getirildi ve ölünceye kadar bu görevde kaldı.

 

haşimHaşim İşcan halkla iç içe, İstanbul’a gerçekten mührünü vurmuş, geniş ufuklu, vizyon sahibi ve çalışkan bir belediye başkanı olmuştur. Onun başkanlığında, İstanbul ilk kez bir Avrupa kenti görünümüne kavuşmuş ve zamanın İstanbulluları birçok yeniliklerle tanışmıştır. Başarısı sadece İstanbul’da değil, valilik yaptığı Erzurum, Antalya gibi vilayetlerde de görünmüş, şehrin hafızasına kazınmıştır.

 

Valilik yaptığı illerde yürüttüğü bayındırlık çalışmalarını İstanbul’da da sürdüren İşcan, geçitler açılmasını, yolların genişletilmesini, birçok yapının restore edilmesini sağladığı gibi, belediyeye bağlı kültür ve sanat kurumlarının gelişmesine de önemli katkılarda bulundu.

 

Haşim İşcan, geçirdiği beyin kanaması sonucu girdiği komadan kurtulamayarak 11.Mart.1968’de yaşamını yitirdi. Ölümünden sonra Saraçhanebaşı’ndaki alt ve üst geçide “Haşim İşcan” adı verildi.


Yorumlar(0)