/ /

İstanbul Boğazı’nın donduğu yıl

6 Ocak 2015

Yeliz Gediman

İstanbul son yıllarda kara hasret kaldı. İklim değişikliği ve çarpık yapılaşma derken bir türlü o beyaz örtüyü göremez olduk. Günlerdir yağdı yağacak haberleri yüzümüzü güldürse de beklenen kar yine İstanbul’a gelemedi.

BOĞAZ VE HALİÇ BİRÇOK KEZ DONDU

Kar düşmeyen İstanbul’da Boğaz ve Haliç’in birçok kez ‘dondu’ğunu gösteren fotoğraflara inanmak zor olsa da bu görüntülerin hepsi gerçek. İstanbul Boğazı’nda, kayıtları günümüze dek ulaşmış ilk buzlanma 1401’de oldu ve 20 gün sürdü.

KAR İSTANBUL’DA HAYATI FELCE UĞRATTI

Sonuncusu 1954’teydi. 23 Şubat 1954 tarihli gazeteler, karın İstanbul’daki hayatı felce uğrattığını yazıyorlardı.

BOĞAZ’I BUZ KÜTLELERİ KAPLADI

Ama ertesin gün olacakları kimse tahmin etmemişti. 24 Şubat’ta Romanya’dan Karadeniz’e dökülen Tuna Nehri’nden koparak gelen buzlar, Boğaz’ın girişini kapladı.

500 metrekarelik alanı kaplayan buz parçaları aynı akşam Boğaz’dan içeri girmeye başladı. Önce Tarabya koyu, geceyarısına doğru Kanlıca, Anadolu Hisarı ve Kandilli açıkları buzlarla doldu. Boğaz’daki vapur seferleri iptal edildi. Günler geçtikçe buzlar ilerledi; Üsküdar, Haydarpaşa derken Marmara Denizi’ne geçmeye başladı.

GERİYE ANILAR VE FOTOĞRAFLAR KALDI

Buzların üstüne çıkmak yasaklandı. İstanbul halkı kıyılarda toplandı, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha cesur olanlar ise buzların üstüne çıktılar, kimileri Türk bayrağı dikti, kimileri de kolkola girerek poz verdi. 6 Mart’ta havaların ısınmasıyla buzlar erimeye başladı ve İstanbul’un çetin kışından geriye anılar ve fotoğraflar kaldı.


Yorumlar(0)