/ /

İstanbul’da su alarmı

18 Şubat 2014

editor

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, İstanbul’da su alarmı başlattı. Prof. Dr. Orhan Şen’den İstanbul’un 120 günlük suyu kaldığı uyarısı yaptı. Prof. Dr. Orhan Şen, bir an önce tasarruf tedbirleri alınmazsa kenti büyük bir su sorununun beklediğini ifade etti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye ‘de kuraklığın etkisinin artarak devam ettiğini, bu nedenle bir an önce tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiğinin altını çizerek, Yeteri kadar kar yağışı olmadığı için yeraltı suları da beslenmiyor. Tasarruf tedbirleri alınarak bu durumu vatandaşlara da anlatmak gerekir” şeklinde konuştu.

susuzluk

Türkiye’deki kuraklığın etkilerinin yazın çok daha fazla hissedileceğini vurgulayan Şen, “Gerekirse bazı büyük şehirlerde su kesintisi yapılmalı. Özellikle İstanbul yazın büyük su sıkıntısı çekebilir. İstanbul’a günde 2,5 milyon metreküp su veriliyor. Hazırda 300 milyon metreküp su kalmış.”cümleleriyle tehlikeye karşı önlem alınması gerektiğine dikkat çekiyor.Barajların doluluk oranının yüzde 33 civarında olduğunu ifade eden Şen, gelecek aylarda yağış olsa bile bu oranların çok fazla artmayacağını, en fazla 40-45’lere çıkacağını belirtti. Çözüm olarak artık yeni barajların yapılması gerektiğini ifade eden Orhan Şen, bu kuraklığın tarımı ve özellikle buğdayın hasat zamanını oldukça olumsuz yönde etkileyeceğini de vurguladı.

Sıcaklık ve yağış tahminlerinin basınç sistemlerinin konumuna göre yapıldığını belirten Şen, sözlerini “Türkiye’deki iklimleri etkileyen iki önemli merkez var. Bunlar Azor yüksek basıncı ile İzlanda alçak basıncıdır. Kuzey Atlantik’te deniz yüzey sıcaklığı ısınması Azor yüksek basıncını kuvvetlendirir. Azor yüksek basıncı kuvvetlendiği zaman aşağıdan yukarı doğru yağışlı hava kütlelerini bloke ediyor. Hafiflediği zaman yağışlı hava Balkanlar’dan bir yol bulup ülkemize geliyor.” ifadeleriyle tamamladı.

 


Yorumlar(0)